Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ  ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Γνωρίζοντας τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου γνωρίζετε και την περιοχή, τις τοπικές συνήθειες των ανθρώπων, την λαϊκή παράδοση και τον πολιτισμό.
Στα οινοτουριστικά ταξίδια που σας προτείνουμε  ο οινολάτρης και ταξιδιώτης της παράδοσης έρχεται πιο κοντά στην παραγωγή και στην οινική μας κουλτούρα που ξεκινά εδώ και πολλούς αιώνες.
“Οινοτουρισμός στην αμπελόεσσα Πελοπόννησο του Ομήρου
Ραντεβού σε έναν οινικό προορισμό που στα εδάφη της γεννήθηκαν γηγενείς ποικιλίες (από το κλήμα του Παυσανία ακόμη) όπως τα γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο Αγιωργήτικο και το Μοσχοφίλερο,
αλλά και ο Ροδίτης, η Κυδωνίτσα, ο Ροκανιάρης και πολλές άλλες ποικιλίες που μπορούν να σας περάσουν εκτός των άλλων και στις τοπικές διατροφικές συνήθειες - τοπική κουζίνα.



Οι οινοτουριστικές προτεινόμενες διαδρομές  περιλαμβάνουν:

- Επίσκεψη σε αμπελουργικά χωριά και σε επιλεγμένους αμπελώνες πάνω στους Δρόμους Κρασιού της Πελοποννήσου (Νεμέας - Μαλανδρενίου Άργους- Μαντινείας- Μονεμβασιάς).
- Γνωριμία με το κρασί και τα χαρακτηριστικά της ετικέτας της φιάλης.
- Συνοδεία, ξενάγηση και οινογνωστικές δοκιμές στα επισκέψιμα Οινοποιεία που βρίσκονται πάνω στους δρόμους του κρασιού κατά την διάρκεια της ημέρας.

 1η Οινική Διαδρομή: Ναύπλιο - Γυμνό - Μαλανδρένι - Άργος - Ναύπλιο
 2η Οινική Διαδρομή: Νεμέα - Ολοήμερη οινική απόδραση


 1η Διαδρομή:  «Δαναών Γη»
Περιήγηση με συνοδό στους αμπελώνες Άργους, Μαλανδρενίου, Γυμνού με δυνατότητα επέκτασης μέχρι το Λεόντιο Νεμέας [με πουλμανάκι  και δυνατότητα μεταφοράς  ποδηλάτων].

Η διαδρομή ξεκινά με το πουλμανάκι από το Ναύπλιο, με κατεύθυνση προς τις Μυκήνες (προαιρετικά επίσκεψη στον αρχαιολογ χώρο και το Μουσείο),
για να ακολουθήσουμε τους Δρόμους Kρασιού Άργους – Μαλανδρενίου, φτάνοντας μέχρι τις άκρες της αμπελουργικής ζώνης Νεμέας, στα όρια με τον Ξηρόκαμπο και το Λεόντιο Κορινθίας.

Επίσκεψη σε τουλάχιστον 2 οινοποιεία :

Κτήμα ΣΚΟΥΡΑ [DOMAINE SKOURAS]…………….….Μαλανδρένι Άργους
Οινοποιείο ΚΟΡΟΝΙΩΤΗ [KΟRONIOTIS WINERY]……….Πανόραμα Άργους
Οινοποιείο ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ [PAPANTONIS WINERY]………………..…..Άργος

[Γκρουπ από 2 έως 6 άτομα]
Κόστος συμμετοχής με πουλμανάκι (ελάχιστο 6 άτομα) 48€/άτομο
Κόστος εισόδου στο Μουσείου Μυκηνών ή/και Άργους ……………..εξαρτάται
Κόστος μαζί με ξεναγό……………………………κατόπιν συνενόησης

Δυνατότητα επιλογής πεζοπορικής διαδρομής σε κοντινά αρχαία μονοπάτια των Μυκηνών και του Άργους.

2η Διαδρομή:
Περιήγηση με συνοδό στους αμπελώνες της Νεμέας [με πουλμανάκι  και δυνατότητα μεταφοράς  ποδηλάτων].
                                                  «Από τον Ηρακλή στο Νέμειο Δία»

Αθήνα - Νεμέα [115 χλμ.]
Νεμέα – Ναύπλιο [43 χλμ.]

Ερχόμενοι από Αθήνα εισέρχεσθε από την έξοδο για Κλεωνές (103,4 klm.) και αφού περάσετε από Κλεωνές (αν θέλετε μπορούμε να το σχεδιάσουμε)
στην διασταύρωση προς Άργος και Νεμέα επιλέγετε Νεμέα.
Αναλυτικά η διαδρομή είναι :
Με εκκίνηση την Αρχαία Νεμέα – Νεμέα – Αρχαία Φλιούντα – Πετρί - Ξηρόκαμπος Νεμέας – με τελικό προορισμό το Ναύπλιο.

 ΚΟΣΤΟΣ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ: 45 € (αναχώρηση από Ναύπλιο, σε διαφορετική περίπτωση καλύπτεται το κόστος χωρίς την επιβάρυνση των μεταφορικών).
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
Η διαδρομή σχεδιάστηκε έτσι ώστε να διατρέχει την ιστορία στον αρχαίο οινόκαμπο της Νεμέας.
Οι προτεινόμενες διαδρομές περνούν από τους βασικούς αρχαιολογικούς τόπους και ιστορικούς δρόμους.

Οινοτουριστική ξενάγηση
Γνωριμία με τους αμπελώνες της Νεμέας – το ξεχωριστό Terroir (Αμπελοτόπι) της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας.
Διασχίζουμε τους δρόμους κρασιού Νεμέας που βρίσκονται πάνω στους αρχαίους δρόμους όπως αυτοί συνδέουν από παλιά αρχαίες πόλεις ( Κλεωνές – Νεμέα – Φλιούντα ) ναούς και στάδια.

Γευσιγνωσία κρασιών
Σας προτείνουμε επίσκεψη σε 3 οινοποιεία και δοκιμές (τουλάχιστον πέντε) εμφιαλωμένων κρασιών από το κελάρι κάθε οινοποιού. Μέσα από συνομιλία με αμπελουργούς και  οινοποιούς
θα έχετε την δυνατότητα να αποκτήσετε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες και γνώσεις που αφορούν τεχνικές οινοποίησης  και μικρά μυστικά για το σταφύλι και τα παραγόμενα τοπικά κρασιά.

Προτεινόμενα Επισκέψιμα Οινοποιεία:
ΚΤΗΜΑ ΠΑΛΥΒΟΥ [Palivou Estate] …………………………….Αρχαία Νεμέα
ΚΤΗΜΑ ΓΚΟΦΑ [Estate Constantin Gofas]..…………..Αρχαία Φλιούντα Νεμέας

Περιήγηση μέσα στους αρχαίους αμπελώνες από μονοπάτια του Κτήματος ΑΪΒΑΛΗ – Aivalis Family Vineyards στο Πετρί Νεμέας [Αρχαία Νεμέα - Πετρί 12,5 χλμ.].

Θα δείτε επίσης από κοντά ,παλιό πατητήρι, αμπελουργικά εργαλεία και πέτρινο αλώνι.



δάσος Σκιρίτιδας


Διαδρομή: Ναύπλιο- Τεγέα Αρκαδίας – Βλαχοκερασιά – Καλτεζές- δάσος Σκιρίτιδας

Το χωριό δεν έχει πολιορκηθεί ούτε από την άναρχη ανάπτυξη ούτε από αρχιτεκτονικά ακροβατήματα

Φτάνεται στο χωριό και τραβάτε νότια από εκεί που αρχίζει …όπως θα σας πουν οι κάτοικοι εδώ.
Πρόκειται για μια αρχαία διαδρομή αφού κάποτε ο τόπος αυτός κατοικούνταν από τους αρχαίους Σκιρίτες τους ένδοξους πολεμιστές που έφτιαχναν τις σπαρτιάτικες φάλαγγες.
 Οι ρωμαλέοι μάλλον αυτοί άνδρες, είχαν μεγαλώσει στα πλούσια σε δασικό περιβάλλον μέρος αλλά ταυτόχρονα η απομόνωση και η δοκιμασία για επιβίωση τους άνδρωνε να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις πολέμου όπως απέδειξε η ιστορία.

η περιοχή αναδασώθηκε …..ποτεχάριν στην αυτοθυσία και το φιλότιμο, θα λέγαμε χάριν της γεωπονικής συνείδησης – με την ακρίβεια των λέξεων – του ???? ο οποίος ανέστησε τα δέντρα χαρίζοντάς τους ξανά ζωή και για τον άνθρωπο έναν πνεύμονα οξυγόνου.

Οι αρχαίοι πολεμιστές δεν μας ακολουθούν πια, αφού έχουν κοιμηθεί απο αιώνες. Έχει αναγεννηθεί όμως η φύση σε αυτό το σημείο της οικουμένης που μόνο αν το βιώσετε θα καταλάβετε τι στα αλήθεια είναι αυτό το δάσος κρυμμένο από την φασαρία και τις πλάνε του πολιτισμού.
Από τις Καλτεζες ?? περνούσε κάποτε ο αρχαίος δρόμος από την αρχαία Τεγέα και Ασέα που κατευθύνονταν στην αρχαία πόλη – κράτος της Σπάρτης.
[για τους αρχαίους δρόμους βλ. Εναλλακτικός οδηγός , εκδ. orange , 2ΧΧΧ?]

Το μονοπάτι στο δάσος
Πρόκειται για δυο μονοπάτια στην ουσία ….Σταυρούλα

Το μεγάλο είναι απόστασης περίπου διάρκειας περίπου 4,5 ώρες.
Ρωτα Ηρακλή…

Το μικρό μονοπάτι είναι 12 χλμ. και διάρκειας περιπου 1 ½ ώρας
Είναι μεν μικρότερο αλλά καθόλου δεν στερείται χάρης.
Είναι σηματοδοτημένο και περνάει από το φαράγγι με ποταμάκια, βάθρες (κυρίως το χειμώνα), ανεβοκατεβάσματα με σχοινιά για κάποια δύσβατα ανεβοκατεβάσματα και δέντρα, πεύκα, καστανιές, πλατάνια, για πολλές αγκαλιές.
Θυμηθείτε: τα δέντρα μας νοιάζονται!
Από τα σπλάχνα αυτού του δάσους εισβάλει ή εκβάλει ο ποταμός Ευρώτας και μετά από ταξίδι 80 χλμ. φτάνει ιδεατά στη θάλασσα (…..? κόλπος) που είναι η αποστολή του

Γαστρονομία στη Βλαχοκερασίτσα Τεγέας
Μπορείτε να γευτείτε στις ταβέρνες του χωριού που διατηρούν ακόμη σε πείσμα των δύσκολων οικονομικά χρόνων το παραδοσιακό τραπέζι του έλληνα που ξεκινά με πρώτο πιάτο πάντα την φιλοξενία.
Δοκιμάστε την παραδοσική τους γκιούλμπασι, γουρουνόπουλο στο φούρνο, λαγό στιφάδο, κόκορα με χυλοπίτες και πιείτε βαρελίσιο κρασί. Η Τεγέα είναι ένα από τα καλύτερα αμπελοτόπια της Πελοποννήσου και της ευρύτερης Ελλάδας.  Ο τοπικός οίνος και μια ξεχωριστή ποικιλία, το Μοσχοφίλερο, που είναι παγκοσμίως γνωστό γεννιέται στα διπλανά χώματα.

Πλησίον ---χλμ. στο κέντρο της Τεγέας είναι το πρόσφατα ανακαινισμένο αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας. Η περιοχή όμως εδώ τριγύρω είναι όλη ένα ανοικτό αρχαιολογικός χώρος. Από την αρχαία Ασσέα, την Επισκοπή και την αρχαία Τεγέα (στον χώρο όπου γίνεται κάθε καλοκαίρι η μεγαλύτερη εμποροπανήγυρις της Πελοποννήσου) μέχρι και τους κλίβανους της ????? μπορεί ο επισκέπτης να μάθει βιωματικά  την ιστορία του τόπου και της Ελλάδας.

Οινική στάση για γευσιγνωσία
Μια ημερήσια διαδρομή κλίνει ομορφότερα με λίγο οίνο ακόμη. Αν θέλετε να γνωρίσετε την οινική περιοχή της Τεγέας (η οποία εκτός των άλλων είναι και ένας πλούσιος σε καλλιέργειες τόπος) επισκεφτείτε τα οινοποιεία που βρίσκονται στον δρόμο σας – στην επιστροφή σας για Ναύπλιο με κατεύθυνση προς βουνό ??? Κολοσούρτη)

Το οινοποιείο του Μποζινάκη


Στις Ρίζες (προς Δολλιανά) το οινοποιείο του Τσέλεπου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To νέο μας βιβλιαράκι ετοιμάστηκε.

Μετά από καιρό ήρθε κι ένα αδελφάκι του πρώτου μας οδηγού για τους δρόμους κρασιού και τα αρχαία μονοπάτια. Αυτή τη φορά με γαστρονομία.Όπ...